Kinderopvangtoeslag: Bezwaar lichte toets

Een ouder die zich meldt bij de Belastingdienst als gedupeerde van de kinderopvangtoeslagenaffaire, krijgt sinds januari 2021 eerst een lichte toets. Tijdens deze eerste toets wordt beperkt gekeken of een ouder inderdaad gedupeerde is.

Een ouder wordt als gedupeerde aangemerkt als de Belastingdienst tussen 2005 – 2019 fouten heeft gemaakt in de kinderopvangtoeslag. Een lichte toets is een kort onderzoek. De Belastingdienst beoordeelt of een ouder al in aanmerking komt voor de zogenoemde Catshuisregeling. Hieronder vertellen wij u meer over het proces van de aanmelding en de lichte toets.

Hoe kan ik me aanmelden als gedupeerde?

Een ouder kan zich telefonisch aanmelden bij de Belastingdienst. Het telefoonnummer waar u contact mee op kunt nemen is 0800 – 2 358 358. Dit kan van maandag t/m donderdag van 08.00 t/m 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 t/m 17.00 uur. U kunt ook een belafspraak maken via de website van de Belastingdienst. U ontvangt per brief een bevestiging van uw aanmelding voor een herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag. Bewaar deze brief goed. Dit is namelijk uw bewijs dat u zich tijdig heeft aangemeld bij de Belastingdienst voor een herbeoordeling.

Let op: U kunt zich aanmelden tot en met 2 januari 2024 bij de Belastingdienst om uw kinderopvangtoeslag te laten herbeoordelen.

Ik ben aangemeld, wat nu?

Na ontvangst van de brief over uw aanmelding, zult u waarschijnlijk langere tijd niets van de Belastingdienst horen. De Belastingdienst probeert om binnen 6 maanden een eerste besluit te nemen. Dit besluit wordt de lichte toets genoemd. Tijdens deze eerste toets wordt in grote lijnen gekeken of u tussen 2005 – 2019 kinderopvangtoeslag heeft moeten terugbetalen en of dit onterecht was. Dit is onderdeel van de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag.

De lichte toets is toegewezen

Blijkt uit de lichte toets dat u inderdaad gedupeerde bent? Dan ontvangt u de Catshuisregeling. Dit betekent dat u sowieso € 30.000,- krijgt ter compensatie van de fouten die zijn gemaakt in de kinderopvangtoeslag. Deze regeling is opgezet in het kader van de kinderopvangtoeslagaffaire. De Catshuisregeling compenseert gedupeerden ruimer en sneller.

U komt in aanmerking voor de compensatie als uw kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 is stopgezet en/of u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. Ook moet uit uw dossier blijken dat:

  • u over één van de kinderopvangtoeslagjaren € 1.500,- of meer aan kinderopvangtoeslag moest terugbetalen;
  • uw recht op kinderopvangtoeslag met € 1.500,- of meer werd verlaagd;
  • u geen persoonlijke betalingsregeling kreeg voor een terugvordering van € 1.500,- of meer.

De lichte toets is afgewezen: bezwaar

Aangezien de lichte toets geen inhoudelijke beoordeling is, worden veel ouders afgewezen bij de lichte toets. Dit komt bijvoorbeeld omdat hun situatie te ingewikkeld is om bij de eerste toets te kunnen beoordelen of omdat zij ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur.

De lichte toets is een besluit, waartegen u binnen zes weken bezwaar kunt indienen. Bezwaar betekent dat u een brief stuurt naar de Belastingdienst dat u het niet eens bent met de afwijzing van de lichte toets. In deze brief kunt u aangeven waarom u het niet eens bent met het besluit.

Wij adviseren u om tegen het besluit van de afwijzing van de lichte toets altijd bezwaar aan te tekenen. De integrale beoordeling duurt vaak enorm lang, waardoor u onnodig lang moet wachten op duidelijkheid. Een bezwaarprocedure kan sneller duidelijkheid geven over uw situatie.

Laat u bijstaan door een advocaat bestuursrecht. Wij kunnen u helpen om op de juiste wijze en met de juiste motivering een bezwaarschrift in te dienen bij de Belastingdienst. Daarnaast is de bijstand van onze advocaten zoveel meer dan goede juridische begeleiding. Ook persoonlijke ondersteuning vinden wij belangrijk en wij proberen altijd mee te denken over praktische oplossingen voor uw situatie.

Het vervolgproces: de integrale beoordeling

Zowel bij een toe- als bij een afwijzing van uw lichte toets heeft u recht op een integrale beoordeling. Bij deze beoordeling wordt inhoudelijk en diepgaand onderzoek gedaan naar uw situatie. U krijgt dan een persoonlijk zaakbehandelaar aangewezen die vanuit de Belastingdienst uw zaak met u bespreekt.

Bestuursrecht advocaat in Rotterdam

Bent u op zoek naar een bestuursrecht advocaat in Rotterdam? Neem dan contact op met Ratio Advocatuur. Wij staan klaar om u te helpen met uw bestuursrechtelijke zaken.

Bel ons op 010-7009786 of vul ons contactformulier in voor een gratis intakegesprek. Dit intakegesprek kan plaatsvinden via de telefoon of via Teams, wat u fijn vindt. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. 

Bij Ratio Advocatuur streven we ernaar om complexe juridische zaken eenvoudig en begrijpelijk te maken. Wij zijn er om u te helpen om de juiste stappen te zetten om het gewenste doel te bereiken.