Advocaat in Rotterdam

Voorschot op schadevergoeding CWS: wat zijn de mogelijkheden?

Voorschot op schadevergoeding CWS: wat zijn de mogelijkheden?

In een vorige blog zijn de 4 mogelijkheden om als gedupeerde een aanvullende schade vergoeding te verkrijgen uitgelegd. Eén van deze routes is het aanmelden bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Wanneer u zich als gedupeerde ouder heeft aangemeld bij de CWS, kunt u een voorschot op uw schadevergoeding aanvragen. Wilt u hier meer over weten? In deze blog leggen we uit hoe een voorschotvergoeding werkt, wanneer u ervoor in aanmerking komt en waar u op moet letten.

Wanneer kan ik een voorschot aanvragen?

U kunt een voorschot aanvragen wanneer u zich heeft aangemeld bij de CWS voor een aanvullende schadevergoeding. Een procedure bij de CWS duurt vaak erg lang. Ondertussen loopt het leven van een gedupeerde ouder door en kunnen schulden en andere financiële lasten zich blijven opstapelen. Iedere ouder die een procedure heeft gestart bij de CWS kan om een voorschot vragen van het aanvullende bedrag voor schadevergoeding.

U kunt het voorschot aanvragen door een e-mail te sturen naar: contact@schadedoortoeslagen.nl. U zult dan een besluit ontvangen over de toekenning (of afwijzing) van het aangevraagde voorschot.

De hoogte van het voorschot

De hoogte van het voorschot wordt (onder andere) gebaseerd op de definitieve beschikking op de integrale beoordeling en de immateriële schade die de gedupeerde ouder heeft aangevraagd bij de CWS. De CWS gebruikt zogenoemde “bouwstenen”, die de basis vormen voor de beoordeling van de immateriële schade (en daarmee het voorschot). Er wordt voor de berekening van het voorschot gekeken naar de volgende bouwstenen:

  1. Aantasting in de persoon, van de eer en goede naam;
  2. Gezinssamenstelling;
  3. Het inkomen van de ouders in relatie tot de teruggevorderde kinderopvangtoeslag;
  4. De stressvolle jaren vanaf de eerste negatieve kinderopvangtoeslagbeschikking.

De CWS kan op de aanvraag om schadevergoeding en voorschot uitkeren in de tijd dat u wacht op de definitieve berekening van de aanvullende schade. Een procedure bij de Commissie Werkelijke Schade duurt gemiddeld 1 à 2 jaar. Dit geeft ouders enige verlichting van de financiële druk terwijl ze wachten op het volledige bedrag.

Niet eens met de hoogte van het voorschot

Als u een voorschot heeft aangevraagd en het bedrag lager uit valt dan verwacht, of de aanvraag zelfs helemaal wordt afgewezen, kunt u hiertegen bezwaar maken. U heeft 6 weken de tijd om dit bezwaar in te dienen. Onze advocaten staan klaar om u hierbij te ondersteunen en adviseren.

Waar moet ik rekening mee houden?

Er is wel een belangrijke nuance: als het uiteindelijke schadevergoedingsbedrag lager blijkt te zijn dan het voorschot, kan het zijn dat u een deel van het voorschot moet terugbetalen. Houd dus rekening met deze mogelijkheid!

Wilt u een voorschot aanvragen? Laat u bijstaan!

Het proces van het aanvragen van een schadevergoeding en het berekenen van de hoogte van een voorschot bij de CWS kan complex zijn. Wij begrijpen hoe ingrijpend de situatie kan zijn en staan klaar om u te ondersteunen in elke stap van het proces. Als advocatenkantoor hebben wij ervaring met het indienen van bezwaarschriften. Wij kunnen u bijstaan met advies en de benodigde procedures voor u starten om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen in uw situatie.

Bel ons op 010-7009786 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. Onze advocaten zijn ervaren in de kinderopvangtoeslagen en staan u graag bij.

Geschreven door: mr. P.W.E. Ros

Pauline Ros heeft zich gespecialiseerd in het bestuursrecht

Zij is altijd werkzaam geweest op het rechtsgebied Sociale Voorzieningen en Sociale Verzekeringen. Daarnaast is zij zich gaan focussen op de kinderopvangtoeslagaffaire en overige besluiten van de overheid. Pauline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: Sociale voorzieningen en Strafrecht.

Uiteraard behaalt Pauline de benodigde opleidingspunten op ieder geregistreerd gebied.

    Waar kunnen wij mee helpen?

    Your message was sent.