Oneens met de voorlopige beslissing integrale beoordeling kinderopvangtoeslag? De zienswijze

Heeft u de voorlopige beslissing over de integrale beoordeling van uw kinderopvangtoeslag ontvangen, maar bent u het er niet mee eens? U staat niet machteloos! Met een zienswijze kunt u uw kant van het verhaal toelichten. U kunt de Belastingdienst vragen uw situatie opnieuw te beoordelen. In deze blog leggen we uit wanneer u dit kunt doen, welke invloed u hiermee kunt hebben, en wat er daarna gebeurt.

Wat is een zienswijze?

De zienswijze is uw kans om (nogmaals) aan te geven wat er volgens u niet klopt in de voorlopige beoordeling van uw zaak. U deelt met de Belastingdienst waarom u het niet eens bent met de voorlopige beoordeling. U kunt aanvullende informatie of argumenten benadrukken om de situatie te verduidelijken. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw verhaal volledig wordt meegenomen in de definitieve beslissing op de integrale beoordeling.

Wanneer kunt u een zienswijze indienen?

Na ontvangst van de vooraankondiging van de integrale beoordeling heeft u twee weken de tijd om uw zienswijze in te dienen. Deze termijn kan, indien nodig, eenmalig met vier weken worden verlengd.

Wat kunt u met een zienswijze bereiken

Het doel van een zienswijze is om ervoor te zorgen dat uw situatie volledig en correct wordt beoordeeld. Dit kan leiden tot:

  1. Een hoger compensatiebedrag: als u kunt aantonen dat u voor meer compensatie in aanmerking komt dan in de voorlopige beoordeling is aangegeven.
  2. Compensatie over meer jaren: als u kunt aantonen dat u ook voor andere jaren recht heeft op compensatie.

Uw zienswijze kan dus een grote invloed hebben op de uitkomst van uw integrale beoordeling en het totale compensatiebedrag.

Wat gebeurt er na het indienen van de zienswijze?

  1. Beoordeling door de Commissie van Wijzen: na ontvangst van uw zienswijze wordt uw zaak, indien nodig, voorgelegd aan de Commissie van Wijzen. Deze commissie beoordeelt of er recht is op extra compensatie of een aangepaste beoordeling.
  2. Definitieve beschikking: vervolgens ontvangt u een definitieve beschikking van de Belastingdienst. Dit is de officiële uitkomst van uw integrale beoordeling.
  3. Eventueel in bezwaar: wanneer u het niet eens bent met de definitieve beschikking kunt u hiertegen bezwaar maken.

Wat is het nut van het indienen van een zienswijze, als u ook bezwaar kunt maken tegen de definitieve beschikking?

Het indienen van een zienswijze heeft een belangrijk voordeel: het biedt u de kans om uw zorgen en aanvullingen al voor de definitieve beslissing kenbaar te maken. Hierdoor kan de Belastingdienst uw punten direct meenemen in de definitieve beoordeling. Dit kan leiden tot een gunstigere uitkomst. Dit zonder dat u een formele bezwaarproces hoeft te doorlopen. Dit zal veel tijd besparen.

Hoewel u na de definitieve beschikking nog altijd bezwaar kunt maken, is dat een meer formeel proces. Dit duurt vaak langer en kan juridisch complexer zijn. Met een zienswijze vergroot u de kans dat uw situatie al in de eerste fase rechtvaardig wordt afgehandeld.

Wilt u een zienswijze indienen? Laat u bijstaan!

Onze advocaten kunnen u helpen om uw situatie helder en overtuigend over te brengen. Wij zorgen ervoor dat uw zienswijze goed onderbouwd is en dat alle belangrijke punten worden meegenomen. Door onze expertise vergroot u de kans op een positieve uitkomst en kunt u het proces met minder zorgen doorlopen. Neem contact met ons op en laat u ondersteunen bij het indienen van uw zienswijze.

Bel ons op 010-7009786 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. Onze advocaten zijn ervaren in de kinderopvangtoeslagen en staan u graag bij.

Geschreven door: mr. P.W.E. Ros

Pauline Ros heeft zich gespecialiseerd in het bestuursrecht

Zij is altijd werkzaam geweest op het rechtsgebied Sociale Voorzieningen en Sociale Verzekeringen. Daarnaast is zij zich gaan focussen op de kinderopvangtoeslagaffaire en overige besluiten van de overheid. Pauline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: Sociale voorzieningen en Strafrecht.

Uiteraard behaalt Pauline de benodigde opleidingspunten op ieder geregistreerd gebied.

    Waar kunnen wij mee helpen?

    Your message was sent.