De kinderopvangtoeslagenaffaire heeft duizenden ouders geraakt. Nadat een ouder zicht heeft aangemeld voor herbeoordeling zal de Belastingdienst het dossier van de ouder nogmaals bekijken. Een belangrijk onderdeel van dit proces is de lichte toets, een eerste beoordeling van uw zaak.
De Belastingdienst neemt (in de meeste zaken) binnen een halfjaar een besluit op de lichte toets. Tijdens deze toets wordt globaal gekeken of de ouder gedupeerd is. Als dit zo is, dan krijgt de ouder, op basis van de Cathuisregeling, € 30.000,00 toegewezen. Dit bedrag hoeft nooit terugbetaald te worden. Daarna volgt altijd een integrale beoordeling.
Wat is de lichte toets in de kinderopvangtoeslagenaffaire?
De lichte toets is de eerste stap in de beoordeling van gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Een ouder wordt als gedupeerde aangemerkt als de Belastingdienst tussen 2005 – 2019 fouten heeft gemaakt in de kinderopvangtoeslag. Bij deze toets wordt er voornamelijk gekeken naar gegevens en signalen in het verleden die erop wijzen dat er fouten zijn gemaakt door de Belastingdienst. U kunt hierbij denken aan de volgende punten:
- Heeft u onterecht kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen (nihil-beschikking)?
- Zijn er fouten gemaakt bij de vaststelling van de kinderopvangtoeslag?
- Bent u te hard getroffen door kleine fouten?
Als bovenstaande punten op uw situatie van toepassing zijn, dan is de kan groot dat u recht heeft op compensatie en op basis van de lichte toets € 30.000,00 toegewezen krijgt. Maar het is ook mogelijk dat u na de lichte toets niet als gedupeerde wordt aangemerkt.
Ook als u bent afgewezen bij de lichte toets, zult u altijd doorgaan voor de integrale beoordeling. Bij de integrale beoordeling wordt diepgaander naar uw dossier gekeken.
Bezwaar maken tegen de lichte toets
Een afwijzing bij de lichte toets betekent niet het einde van de procedure. U kunt hiertegen bezwaar maken. U moet binnen 6 weken na de datum van de beslissing bezwaar maken. Ten eerst geeft u in het bezwaarschrift aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Ten tweede kunt u uw dossier opvragen, dit helpt om inzicht te krijgen in de reden van uw afwijzing. Ten derde kunt u een hoorzitting aanvragen, u kunt uw bezwaar dan mondeling toelichten.
Wat gebeurd er na uw bezwaar?
De Belastingdienst moet binnen 24 weken vanaf de datum van het besluit beslissen op u uw bezwaarschrift. Als uw bezwaar gegrond wordt verklaard, dan leidt dit hoogstwaarschijnlijk tot een toewijzing van een compensatie. Als uw bezwaar ongegrond wordt verklaard, dan zal uw situatie (nog) niet veranderen. Wel kunt u hiertegen in beroep gaan. Dit beroepschrift moet binnen een termijn van 6 weken vanaf de datum van de beslissing op uw bezwaar worden ingediend.
U heeft de bezwaarperiode gemist, wat nu?
Heeft u niet binnen het termijn van 6 weken bezwaar gemaakt? Geen paniek, dan kunt alsnog in bezwaar gaan en in het bezwaarschrift een verzoek doen voor verschoonbare termijnoverschrijding. U kunt aangeven waarom u niet tijdig bezwaar heeft gemaakt. Denk hierbij aan omstandigheden zoals ziekte, taal- en communicatieproblemen of onvoldoende juridische kennis of ondersteuning.
Hoe kunnen wij u helpen?
Bent u het niet eens met het besluit op de lichte toets en bent u van mening dat u wel een compensatiebedrag dient te ontvangen, dan kunnen wij u bijstaan.
Wij kunnen u helpen met het indienen van uw bezwaarschrift, u voorbereiden en bijstaan tijdens het hoorgesprek, uw dossier opvragen en u helpen deze te begrijpen en een beroepsprocedure starten. Laat ons u ondersteunen, zodat u krijgt waar u recht op heeft.
Bel ons op 010-7009786 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. Onze advocaten zijn ervaren in de kinderopvangtoeslagen en staan u graag bij.
Geschreven door: mr. P.W.E. Ros
Pauline Ros heeft zich gespecialiseerd in het bestuursrecht
Zij is altijd werkzaam geweest op het rechtsgebied Sociale Voorzieningen en Sociale Verzekeringen. Daarnaast is zij zich gaan focussen op de kinderopvangtoeslagaffaire en overige besluiten van de overheid. Pauline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: Sociale voorzieningen en Strafrecht.
Uiteraard behaalt Pauline de benodigde opleidingspunten op ieder geregistreerd gebied.