De integrale beoordeling: alles wat je als gedupeerde ouder moet weten.
U heeft zich als gedupeerde ouder kunnen aanmelden voor de integrale beoordeling van de kinderopvangtoeslag. Hoewel de aanmeldtermijn inmiddels is gesloten, zijn er nog mogelijkheden om u aan te melden voor de integrale beoordeling. Maar wat houdt de integrale beoordeling precies in? Hoe kunt u gecompenseerd worden? Hieronder beantwoorden we uw vragen en leggen we uit hoe we samen kunnen zorgen voor een rechtvaardige oplossing.
Wat is de integrale beoordeling?
De integrale beoordeling is een herzieningsprocedure van de Belastingdienst. Deze herbeoordeling is bedoeld om onrecht in kinderopvangtoeslagzaken te herstellen. U krijgt een persoonlijke zaakbehandelaar toegewezen. Deze zal contact met u opnemen om uw specifieke situatie te bespreken. Ook stelt de zaakbehandelaar een feitenoverzicht op dat u kunt controleren.
Als de informatie compleet is, beoordeelt de UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) of u recht heeft op een herstelregeling. U ontvangt een voorlopige uitkomst waarin wordt aangegeven voor welke jaren u een regeling krijgt. Ook staat hierin hoeveel compensatie u ontvangt. Bent u het niet eens met de voorlopige beschikking? Dan heeft u twee weken om een zienswijze in te dienen. Daarna ontvangt u de definitieve beschikking met de uiteindelijke uitkomst. Bent u het niet eens met de definitieve beschikking? Dan heeft u zes weken om bezwaar in te dienen.
Herstelregelingen
Er zijn 3 herstelregelingen, de Belastingdienst oordeelt of uw situatie onder 1 of meerdere van deze regelingen valt:
- De hardheidsregeling: biedt compensatie aan ouders die door te strenge toeslagregels onterecht grote bedragen moesten terugbetalen.
- Vooringenomen handelen: de Belastingdienst heeft onterecht aangenomen dat u geen recht had op kinderopvangtoeslag, vaak zonder dat u de kans kreeg om uw situatie te verduidelijken. Dit leidde tot terugvorderingen en financiële problemen.
- Opzet/grove schuld: ziet op gedupeerde ouders die onterecht de stempel “Opzet/Grove Schuld” hebben gekregen. De overheid ging ervan uit dat de ouder opzettelijk fouten maakte bij de aanvraag voor kinderopvangtoeslag, terwijl dit niet het geval was.
Wanneer u onder 1 of meerdere van de herstelregelingen valt bent u gedupeerd. U zult dan gecompenseerd worden. Wanneer uw situatie niet onder een herstelregeling valt bent u volgens de Belastingdienst geen gedupeerde en heeft u geen recht op een compensatie.
Hoe kunnen wij u ondersteunen tijdens en na de integrale beoordeling
Wanneer u zich aanmeld voor de integrale beoordeling heeft u recht op een gratis advocaat. U heeft dus geen juridische kosten aan rechtsbijstand. Deze worden namelijk vergoed door de Raad voor de Rechtsbijstand.
Onze advocaten kunnen u op de volgende manieren ondersteunen tijdens en na de integrale beoordeling:
- Uitleg van het feitenoverzicht: zoals eerder genoemd stelt uw zaakbehandelaar een feitenoverzicht op, waarna wordt besloten of u recht heeft op een herstelregeling. Het is belangrijk dat dit overzicht correct en volledig is. Onze advocaten corrigeren eventuele fouten en helpen bij het verstrekken van aanvullende informatie bij onduidelijkheden.
- Ondersteuning tijdens het oudergesprek: het oudergesprek is een belangrijke stap in de integrale beoordeling: u heeft de kans om uw situatie verder toe te lichten. Dit kan emotioneel zijn. Onze advocaten staan u bij, zorgen ervoor dat uw belangen goed worden vertegenwoordigd, en helpen bij het stellen van de juiste vragen en het duidelijk overbrengen van uw standpunt.
- Opstellen van een zienswijze: zoals eerder aangegeven, kunt u een zienswijze indienen als u het niet eens bent met de voorlopige beschikking. Onze advocaten ondersteunen u bij het opstellen van een juridisch correcte en goed onderbouwde zienswijze, zodat er een heroverweging van het besluit plaatsvindt.
- Uitleg definitieve beschikking en mogelijke vervolgstappen: Na de integrale beoordeling ontvangt u de definitieve beschikking. Wij helpen u het besluit te begrijpen en leggen de gevolgen uit. Als u het niet eens bent, bespreken we de vervolgstappen, zoals een bezwaarschrift, beroep of een verzoekschriftprocedure bij de Commissie Werkelijke Schade.
- Volledige juridische ondersteuning: Gedurende de integrale beoordeling staan wij geheel voor u klaar en kunt u altijd met uw vragen bij ons terecht. Na de beoordeling kunnen we u ook ondersteunen in de vervolgstappen (zoals CWS, GWH of de SBN Bank).
Bent u gedupeerde ouder? Laat u bijstaan!
De integrale beoordeling kan complex zijn, maar u staat er niet alleen voor. Laat u bijstaan door onze ervaren advocaten om uw belangen te beschermen en de beste vervolgstappen te bepalen.
Bel ons op 010-7009786 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. Onze advocaten zijn ervaren in de kinderopvangtoeslagen en staan u graag bij.
Geschreven door: mr. P.W.E. Ros
Pauline Ros heeft zich gespecialiseerd in het bestuursrecht
Zij is altijd werkzaam geweest op het rechtsgebied Sociale Voorzieningen en Sociale Verzekeringen. Daarnaast is zij zich gaan focussen op de kinderopvangtoeslagaffaire en overige besluiten van de overheid. Pauline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: Sociale voorzieningen en Strafrecht.
Uiteraard behaalt Pauline de benodigde opleidingspunten op ieder geregistreerd gebied.