CWS: Commissie Werkelijke Schade – Uw Weg naar Eerlijke Schadevergoeding

De problemen rondom de kinderopvangtoeslag hebben veel gezinnen in Nederland zwaar getroffen. Naast de financiële last die werd veroorzaakt door onterecht teruggevorderde toeslagen, hebben veel ouders ook emotionele en materiële schade geleden. Naast de onrechtmatige terugvordering van kinderopvangtoeslag (die tijdens de integrale beoordeling wordt vergoed), kunnen gedupeerde ouders ook hun vervolgschade vergoed krijgen.

De Commissie Werkelijke Schade (CWS) is in het leven geroepen om gedupeerden te helpen bij het claimen van een rechtvaardige vergoeding voor de werkelijke schade die zij hebben geleden. In deze blog bespreken we wat de CWS precies doet, welke soorten schade vergoed kunnen worden, en hoe wij als advocatenkantoor u kunnen bijstaan in dit proces.

Wat is de Commissie Werkelijke Schade (CWS)?

De CWS is een onafhankelijke commissie, opgericht door de staatssecretaris, met als doel om gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire te helpen bij het verkrijgen van een eerlijke compensatie. Hoewel gedupeerden vaak al een vergoeding ontvangen via een integrale beoordeling, is het bij de meeste gedupeerde zo, dat de werkelijke schade groter is dan het bedrag dat wordt toegekend bij de integrale beoordeling. In dat geval kunt u zich melden bij de CWS voor een aanvullende schadevergoeding.

Wat valt onder ‘werkelijke schade’?

Werkelijke schade is alle schade die u heeft geleden door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dit kan variëren van emotionele schade tot materiële schade, zoals verloren inkomen of extra kosten die u moest maken voor de opvang van de kinderen of het niet kunnen betalen van andere schulden. De CWS onderscheidt twee soorten schade: immateriële schade en materiële schade. Hieronder staat een toelichting per schadesoort.

Immateriële Schade

Immateriële schade omvat niet-financiële schade, zoals het emotionele leed dat u en uw gezin hebben ervaren. Denk aan stress, verdriet en de impact op uw dagelijkse leven. De CWS verdeelt deze schade in vijf zogenoemde bouwstenen:

A. Aantasting van eer en goede naam: Als u publiekelijk werd geassocieerd met onterecht handelen, kan dit uw reputatie hebben geschaad. Dit gaat over de impact op uw sociale leven.

B. De samenstelling van uw gezin: Problemen met de toeslagen kunnen de dynamiek binnen uw gezin hebben verstoord, bijvoorbeeld door spanningen of ruzies.

C. De confrontatie met terugbetalingen: De stress van het moeten terugbetalen van grote bedragen kan enorme emotionele schade veroorzaken.

D. Geen recht op kinderopvangtoeslag: De onterechte beslissing om u toeslag te ontzeggen heeft mogelijk veel stress veroorzaakt.

E. Stressvolle jaren tot het advies van de CWS: Dit gaat over de stress die u heeft gehad vanaf de start van de problemen met de kinderopvangtoeslag tot het moment waarop u een vergoeding krijgt voor uw werkelijke schade. Hiervoor krijgt u een vast bedrag per half jaar.

Materiële Schade

Materiële schade betreft schade aan uw vermogen, zoals gemaakte kosten of verlies van inkomsten. De CWS hanteert hiervoor 11 schadeposten, waaronder:

1. Reiskosten en kosten voor vrije dagen – Dit gaat over het af en toe vrij nemen van uw werk om op uw kinderen te passen of om naar de arts te gaan, omdat u ziek was door de problemen met de kinderopvangtoeslag.

2. Kosten voor vervangende opvang– Als u tijdelijk andere opvang moest regelen voor uw kinderen.

3. Kosten van schulden, leningen en dwanginvorderingen – Extra kosten die zijn ontstaan door financiële problemen als gevolg van de problemen met de kinderopvangtoeslag.

4. Gedwongen verkoop of gemiste waardestijging van bezittingen – Bijvoorbeeld als u waardevolle bezittingen of uw huis voor minder geld dan de werkelijke waarde heeft moeten verkopen door de problemen met de kinderopvangtoeslag.

5. Verhuiskosten en vervanging van inboedel– Als de financiële problemen u dwongen te verhuizen of spullen te verkopen.

6. Kosten van juridische bijstand– Vergoeding van de kosten voor juridische hulp die u heeft moeten inschakelen vóór u zich aanmeldde bij de CWS.

7. Extra studiekosten door studievertraging – Als studievertraging bij u of uw kinderen leidde tot extra kosten.

8. Inkomensschade – Door de problemen met de kinderopvangtoeslag verdiende u wellicht minder geld of spaarde u minder pensioen dan u wilde.

9. Medische kosten – Bijvoorbeeld als u geen aanvullende zorgverzekering kon betalen door de problemen met de kinderopvangtoeslag en daardoor de rekening zelf heeft moeten betalen.

10. Overige vermogensschade – Andere vormen van financiële schade die hierboven niet zijn genoemd.

11. Vergoeding van de kosten voor de procedure bij de CWS – Kosten die u heeft gemaakt om uw schadevergoeding via de CWS te regelen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Het proces van het aanvragen van een schadevergoeding bij de CWS kan complex zijn. Wij begrijpen hoe ingrijpend de situatie kan zijn en staan klaar om u te ondersteunen in elke stap van het proces. Als advocatenkantoor hebben wij ervaring met het indienen van claims bij de CWS en helpen we u om een zo hoog mogelijke schadevergoeding te krijgen.

Heeft u vragen over de Commissie Werkelijke Schade of wilt u hulp bij het indienen van een claim? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u door dit lastige proces te begeleiden en te zorgen dat u recht wordt gedaan. U kunt ons telefonisch bereiken op 010 – 700 9786 of per e-mail naar info@ratio-advocatuur.nl.

Geschreven door: mr. P.W.E. Ros

Pauline Ros heeft zich gespecialiseerd in het bestuursrecht

Zij is altijd werkzaam geweest op het rechtsgebied Sociale Voorzieningen en Sociale Verzekeringen. Daarnaast is zij zich gaan focussen op de kinderopvangtoeslagaffaire en overige besluiten van de overheid. Pauline heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: Sociale voorzieningen en Strafrecht.

Uiteraard behaalt Pauline de benodigde opleidingspunten op ieder geregistreerd gebied.

    Waar kunnen wij mee helpen?

    Your message was sent.